maak selectie

Land:
Plaats:
Prijs:
Duur:
Soort:
Met:
 


Turkije

Turkije heeft alles wat een toerist zich maar kan wensen! Het land heeft een aangenaam klimaat, prachtige landschappen en een zeer indrukwekkende cultuurgeschiedenis. Daarnaast biedt Turkije een scala aan gezellige en gevarieërde badplaatsen en kunt u overheerlijk eten uit de beroemde Turkse keuken (die op de derde plaats staat van de wereldranglijst!). Redenen genoeg om hier uw vakantie door te brengen!

Uniek aan Turkije is dat het land een brug vormt tussen de twee continenten Europa en Azië. Ruim 95% van de totale oppervlakte van Turkije ligt in Azië, terwijl de resterende 3 % tot Europa behoort. Met een oppervlakte van ruim 780.580 km is Turkije ongeveer 23 keer zo groot als Nederland. Dus wie van het uiterste oosten naar het uiterste westen zou willen reizen, moet maar liefst meer dan 1700 kilometer afleggen!

Het aantal buurlanden van Turkije is groot. Niet alleen Griekenland, Bulgarije en Georgië, maar ook Armenië, Iran, Irak en Syrië grenzen allemaal aan Turkije. Echter het grootste gedeelte van de grenzen van Turkije wordt gevormd door de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.

Geschiedenis
Turkije is een land met een rijke historie. In de oudheid hebben veel volkeren over Klein-Azië geheerst. Denkt u onder andere aan de Hittieten, de Grieken, de Perzen, de Romeinen en de Byzantijnen. Al deze volkeren hebben duidelijk hun sporen nagelaten in het Turkse landschap.
Wie belangstelling heeft voor de geschiedenis, vindt in Turkije het grootste openluchtmuseum ter wereld. Hier zijn meer overblijfselen uit de Griekse oudheid te bewonderen dan in Griekenland zelf. U vindt in Turkije ook vele kerken, paleizen en burchten van Byzantijnse keizers en prachtige moskeeën uit de Islamitische-Osmaanse tijd.
Turkije is een republiek met aan het hoofd een president die eens in de zeven jaar wordt verkozen. Het land is opgedeeld in 81 provincies die worden bestuurd door een gouverneur.

Cultuur
Voor u als toerist op zoek naar cultuur is Turkije een waar paradijs! De overblijfselen uit het verleden geven het land een overdadige rijkdom, met archeologische vindplaatsen die teruggaan tot de steentijd en de Hittieten, viaGriekse en Romeinse steden tot Byzantijnse, Seldsjoekse en Osmaanse monumenten.
Het landschap is zeer afwisselend en heeft veel ongerepte bergmassieven, woestijn-landschappen, rivieren en meren. Proef de cultuur in Turkije en breng een bezoekje aan Istanbul, Efeze, Pamukale of Cappadocië en ontdek de veelzijdigheid van dit prachtige land.

Bevolking

Ankara is de hoofdstad van Turkije en heeft ongeveer 3 miljoen inwoners, maar de grootste stad van Turkije is Istanbul met ongeveer 8 miljoen inwoners. Totaal telt Turkije ca. 67.308.928 inwoners.

De Turken zijn erg vriendelijk en recht voor hun raap met een goed gevoel voor humor. Veruit het grootste deel van de Turkse bevolking is aanhanger van het islamitisch geloof. In de belangrijkste toeristische gebieden aan de Turkse kusten is men echter opvallend westers georiënteerd.

Een groot deel van de stadsbevolking bestaat uit mensen die geboren zijn op het platteland. De mannen- en de vrouwenwereld zijn vaak streng gescheiden en bij huwelijken is de bruidsschat nog zeer gebruikelijk. In de dorpssamenleving spelen de imam (de voorganger in het gebed) en de aga (stamhoofd, grootgrondbezitter) vaak een grote rol.

De officiële taal is Turks en wordt door ongeveer 90% van de bevolking gesproken. Echter met Duits en Engels kunt u bijna overal terecht, vooral in de grote steden en in de toeristencentra. Onbekendheid met het Turks is daarom geen probleem, maar mocht u er niet uitkomen, zegt u gewoon: “ Merhaba, nasilsiniz? Holandadan geliyorum!” (“Hallo, hoe gaat het? Ik kom uit Nederland!”).

Eten en drinken

Het meest opwindende aan de Turkse keuken zijn de ‘meze’. Dit zijn heerlijke hapjes die een gehele maaltijd vormen of natuurlijk ook alleen als voorgerecht gegeten kunnen worden. Meze zijn er in honderden variaties! In de Turkse keuken is olijfolie de basis van de gerechten. Vanwege de vier zeeën die aan Turkije grenzen is vis een erg belangrijk gerecht in de vorm van hamsi: lekkere vishapjes van ansjovis en natuurlijk ook als hoofdschotels zoals zeebaars, zwaardvis, inktvis, grote garnalen en rode poon. Lamsvlees wordt ook veel gegeten, in de vorm van kebab, maar ook als köfte: gekruide vleesballetjes. De meeste gerechten worden geserveerd met rijst en diverse soorten salades. Al met al een erg gevarieerde en overheerlijke keuken om uw vingers bij op te eten!

Turkije klimaat

Klimaat

Aangezien Turkije een heel groot land is en een enorme diversiteit aan landschappen kent zijn er grote klimaatverschillen te vinden. Het contrast tussen het vruchtbare laagland aan de kust en het bergachtige binnenland is dan ook zeer groot.
In het oosten kan de temperatuur in de winter dalen tot -40 °C en is er ongeveer 120 dagen van het jaar sneeuw. In het binnenland heerst er een continentaal klimaat met hete zomers en koude winters. De zuid- en de westkust hebben een Mediterraan klimaat met juist zachte en regenachtige winters en droge, hete zomers. De beste reistijd voor Turkije is van april tot en met oktober.

Praktische info

Geldzaken

De munteenheid van Turkije is de Turkse Lira. Geldautomaten vind u bijna overal, zeker in de toeristische gebieden. Bij de geldautomaten in Turkije kunt u geld opnemen met een pinpas of een creditcard. Soms worden de prijzen zelfs in Euro’s aangegeven; in dit geval kunt u meestal ook met Euro’s betalen. Over het algemeen worden in hotels en duurdere winkels ook creditcards geaccepteerd.
Bij alle banken kunt u terecht met travellercheques, maar u kunt er ook Euro’s wisselen. Banken zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur. Postkantoren zijn dagelijks geopend van 08.00 uur tot 21.00 uur en herkenbaar aan de gele ‘PTT’-borden. Als u wilt wisselen in uw hotel kan dit vaak wel, maar u bent wel duurder uit.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Turkije heeft u een geldig paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig. Het paspoort of de identiteitskaart dienen bij aankomst in Turkije nog 3 maanden geldig te zijn. Daarnaast heeft u een visum nodig, dat u direct na aankomst in Turkije op het vliegveld kunt kopen. Het visum kost 10 euro en heeft een geldigheidsduur van 3 maanden.

Telefoneren

Om van Turkije naar Nederland te bellen draait u eerst 0031 gevolgd door het kengetal zonder 0 en dan het abonneenummer. Om van Nederland naar Turkije te bellen, kiest u eerst 0090 gevolgd door het kengetal zonder 0 en het abonneenummer.
‘Collect Call’ bellen is ook mogelijk, u belt dan 00 800 31 11 77. De rekening is dan voor degene die het telefoongesprek accepteert.
Op de meeste grote pleinen en in de buurt van veel kruisingen vindt u de turquoise telefooncellen van Türk Telekom. In deze cellen kunt u gebruikmaken van telefoonkaarten die verkrijgbaar zijn bij het postkantoor of de algemene kiosk.
Mobiele telefoons worden in Turkije ook veel gebruikt. In het hele land is wel dekking van een netwerk.
Telefoneren vanuit uw accommodatie is aanzienlijk duurder dan de openbare telefoons.

Post

In Turkije zijn geen brievenbussen meer te vinden. Brieven of postkaarten kunt u afgeven bij uw hotel of bij het postkantoor.

Tijdverschil

Het is gedurende het hele jaar 1 uur later in Turkije dan in Nederland. De zomertijd in Turkije begint en eindigt op dezelfde tijd als in Nederland.

Feestdagen

Turkije kent een aantal officiële feestdagen waar u deze vakantie misschien mee te maken krijgt. Tijdens deze feestdagen zijn winkels, banken, kantoren en andere officiële instanties vaak gesloten. De nationale feestdagen in Turkije zijn:
1 januari - nieuwjaarsdag
2 februari - schapenfeest, duurt ca. 3/4 dagen.
23 april - nationale onafhankelijkheidsdag en kinderdag.
19 mei - geboortedag van Atatürk. Jeugd en Sportdag.
30 augustus - dag van de overwinning.
15 oktober - begin van de ramadan
29 oktober - dag van de Republiek. Herdenking van de stichting van de Republiek van Turkije.
14 november - einde van de Ramadan (Suikerfeest), duurt 3 dagen.

Naast de Nationale feestdagen zijn er ook twee grote religieuze feesten die in heel Turkije gevierd worden en voor de Turken heel belangrijk zijn: het Suikerfeest en het Offerfeest. De data van de feesten zijn gebaseerd op de Islamitische kalender, die elf dagen korter is dan de officiële kalender. Daarom verschilt de datum per jaar.

Seker Bayrami, het Suikerfeest
Het Suikerfeest wordt gevierd aan het eind van de vastenperiode Ramadan en duurt 3 dagen. In die dagen wordt erg veel zoetigheid gegeten en getrakteerd. Ook gaat men in deze dagen veel op familiebezoek om samen het feest te vieren.

Kurban Bayrami, het Offerfeest
Het tweede grote religieuze feest is de Kurban Bayrami: het Offerfeest. Het Offerfeest duurt 4 dagen en begint precies twee maanden na het Suikerfeest op de dag dat in Mekka de Pelgrimstocht begint. Tijdens dit feest worden er in heel Turkije ongeveer een half miljoen schapen geslacht, waarvan het vlees aan de arme mensen wordt geschonken. Op de wegen en in het openbaar vervoer is het op deze dagen erg druk. Dit zult u dan ook merken in de kuststeden.

Bij de bruiloftsfeesten in Turkije vindt men nog veel van oude gebruiken terug. Dagenlang danst, eet en zingt men om dit feest te vieren. Men name ook het volksdansen ziet u dan terug. De bekendste volksdansen zijn de Horon en de Kaçik Oyunu. De Horon wordt onder begeleiding van een soort viool uitgevoerd door mannen gekleed in zwarte leren kostuums. De Kaçik Oyunu is een vrolijke volksdans waarbij kleurig geklede dansers met houten lepels op het ritme van de muziek ‘mee klepperen’.

Fooien

In hotels en restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk. In de duurdere restaurants wordt op de rekening een bedrag voor de servicekosten berekend. De taxi- en buschauffeurs verwachten geen fooi, tenzij zij een bijzondere dienst voor u verricht hebben. Het wordt bij het betalen van de taxichauffeur wel steeds gebruikelijker om het bedrag naar boven af te ronden.
Voor kamermeisjes, kelners, receptionisten, kruiers en ander hotelpersoneel kunt u natuurlijk zelf bepalen of en hoeveel fooi u wilt geven. Een fooi geven is natuurlijk wel altijd leuk als u naar tevredenheid bent geholpen!.

Drinkwater

Het leidingwater in Turkije kunt u niet drinken. Het beste kunt u in de diverse supermarkten bronwater kopen.

Medische hulp

De gezondheidszorg is in de Turkse toeristengebieden over het algemeen goed. De meeste (tand)artsen en het verplegend personeel spreken één of meerdere talen, meestal is dit Duits. Het noodnummer voor de eerste hulp is 112, voor politie is het 155 en voor de brandweer is het nummer 110.

Op het strand

In Turkije is de zon veel sterker dan in Nederland. Gebruik daarom voldoende zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor en bescherm uw hoofd door middel van een parasol of pet.

Voltage

Net als in Nederland is de standaardspanning in Turkije 220 Volt. Het komt echter regelmatig voor dat de elektriciteit uitvalt. Als tip willen we u dan ook aanraden een romantisch kaarsje mee te nemen naar Turkije..

Taal

De officiële taal van Turkije is Turks. In de grote steden en in de toeristencentra kunt u met Duits en Engels goed uit de voeten.

Verkeersbureau

Turks Verkeersbureau
Waldeck Pyrmontkade 872G
2518 JS Den Haag
Telefoon: 070-3469998


Istanbul

Oriënt en Occident ontmoeten elkaar waar twee continenten elkaar raken. Istanbul is één van de levendigste metropolen van Europa. De stad is niet alleen een historische stad, maar ook het economische hart van de moderne Turkse Republiek. Naast vele islamitische monumenten bezit Istanbul het hoofdwerk van de Byzantijnse bouwkunst, de Aya Sophia. Deze grootse basiliek werd later omgebouwd tot moskee en is nu een museum.


De kusten

Er zijn voor Turkije 3 belangrijke kusten te onderscheiden. De Egeïsche kust, deze kust ligt in het westen van het Aziatische deel van Turkije. De Zuid-Aegeïsche kust, ook wel de Lycische kust genoemd, ligt in het zuidwesten van het Aziatische deel van Turkije. Aan de Turkse zuidkust ligt de Turkse Rivièra..

Turkse baden

De Turkse badhuizen worden in Turkije ‘hamam’ genoemd en zijn een absolute aanrader voor extra ontspanning tijdens uw vakantie! Gemengde badhuizen zult u niet aan treffen. U gaat lekker stomen in de marmeren ruimte en daarna afkoelen met heerlijk fris water. U kunt zelfs eventueel een massage bijboeken om de dode huidcellen helemaal te laten verdwijnen. Kortom, een bezoek aan een hamam is een heerlijke, aparte ervaring, waar je als herboren vandaan komt..


Winkelen

Turkije is een land bij uitstek voor de winkelliefhebber. U zult moeilijk weerstand kunnen bieden aan de snuisterijen en handigheidjes voor thuis en in de keuken. En natuurlijk voor uw vrienden en kennissen vindt u een uitgebreid aanbod van leuke en unieke souvenirs. Voor de kosten hoeft u het niet te laten, uw grootste probleem zal waarschijnlijk het niet kunnen kiezen zijn.