maak selectie

Land:
Plaats:
Prijs:
Duur:
Soort:
Met:
 


Spanje

Spanje is een fascinerend land met een prachtig landschap, een rijke traditie en indrukwekkende bezienswaardigheden. Een reis naar Spanje is een feest: u kunt genieten van een uitstekend klimaat, goede keuken en delen in de tradities en levensvreugde van de Spanjaarden.
Het Spaanse koninkrijk vormt samen met Portugal het Iberisch schiereiland. Bij Spanje behoren ook de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Balearen in de Middellandse Zee. Spanje is ruim twaalf keer zo groot als Nederland. De totale oppervlakte van Spanje inclusief de eilanden is 505.782 km2.
Spanje is erg gevarieerd in klimaat en natuur. Het noorden is vochtig en groen, het binnenland uitgestrekt en vlak, de Middellandse zeekusten zonnig en vruchtbaar en het zuiden warm en droog. Ook de verschillen in cultuur tussen de bewoners van de diverse gebieden zijn groot. U raakt dan ook nooit uitgekeken op dit land!

Bevolking

Spanje heeft ongeveer 40 miljoen inwoners. Een kwart van de bevolking woont in het binnenland en driekwart van de bevolking in de kustprovincies. De Spaanse bevolking is voor 95% rooms-katholiek. Maar de betrokkenheid met de kerk is de afgelopen decennia sterk teruggelopen. Ondanks deze teruggang wordt er nog steeds massaal deelgenomen aan de belangrijke religieuze feesten.
Voor de Spaanse bevolking is gastvrijheid vanzelfsprekend. Wanneer u weer naar huis gaat zult u bij het afscheid ook wel eens te horen kunnen krijgen: 'U heeft nu twee huizen!' ('Ahora ya tiene dos casas!').

Eten en drinken

De gastvrijheid van de Spaanse bevolking ziet u terug in de maaltijden. De porties zijn groot, als bezoeker moet u voldoende kunnen eten!
Elke streek van Spanje heeft zijn eigen specialiteiten. Bekend zijn de gazpacho (koude soep) uit Andalusië, de paella (rijstschotel) uit Valencia en de Cocido Madrileno uit de hoofdstad Madrid. De kwaliteit van een restaurant in Spanje wordt aangegeven met ‘vorkjes’. Hoe meer vorkjes, hoe beter (en duurder) het restaurant. Een bekende Spaanse drank is Sangria, een alcoholische drank met vruchten. Bij de maaltijden schenkt men plaatselijke wijn. In Spanje worden veel soorten wijn gemaakt. Beroemd zijn de aperitiefwijnen uit Jerez en Malaga en de tafelwijnen uit de Rioja. De Spanjaarden ontmoeten elkaar in tapasbars. Tapas zijn typisch Spaanse borrelhapjes, die u uitgestald ziet liggen op de toonbank van de bar; zeker de moeite waard om eens te proberen!

Klimaat

Spanje wordt ook wel verdeeld in het ‘groene Spanje’ (España Verde) in het noorden en het ‘droge Spanje’ (España Seca). De verschillen in hoogteligging en de afstand tot de zee zorgen voor grote verschillen in weer en klimaat. Zo heeft het binnenland van Spanje een uitgesproken landklimaat met erg warme zomers en koude winters. De noordkust heeft een gematigd zeeklimaat; het is er ’s zomers een stuk koeler dan in het binnenland en de winters zijn er zacht.
De oostkust van Spanje en de Balearen kennen een mediterraan klimaat met hete, droge zomers en zachte winters.


Praktische info

Geldzaken

De munteenheid in Spanje is de Euro. U vindt in heel Spanje pinautomaten. Hotels, restaurants en winkels accepteren over het algemeen creditcards.
De banken in Spanje zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 14.00 uur en zaterdag van 09.00 - 13.00 uur. Op zon- en feestdagen zijn de banken gesloten. In de maanden juni tot en met september zijn de banken alleen van maandag tot en met vrijdag geopend. Voor geldzaken bij de bank heeft u uw paspoort nodig. Banken geven vaak een betere koers dan de ‘cambio's’ of hotelrecepties .

Reisdocumenten

Voor uw reis naar Spanje heeft u een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig..

Telefoneren

Om van Spanje naar Nederland te bellen toetst u 0031 gevolgd door het kengetal zonder 0 en het abonneenummer. Om van Nederland naar Spanje te bellen toetst u 0034 gevolgd door het kengetal zonder 0 en het abonneenummer.
U kunt vanuit Spanje ook een ‘collect call’ naar Nederland maken. De kosten van het gesprek plus een toeslag van €4,- komen dan voor rekening van degene die het gesprek accepteert. Voor een ‘collect call’ toetst u 900 990031.
In Spanje kunt u telefoneren vanuit een telefooncel of vanuit uw accommodatie. Telefoonkaarten koopt u in de tabakswinkel of bij het postkantoor. Het telefoneren vanuit de receptie van uw accommodatie is vaak duurder.

Post

Voor het versturen van kaarten of brieven binnen Europa betaalt u € 0,50. Verstuurt u kaarten of brieven buiten Europa dan kost dat € 0,75.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en het vasteland van Spanje en Mallorca..

Feestdagen

Nationale feestdagen in Spanje zijn:
1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
19 maart - San José (Vaderdag)
1 mei - Dag van de Arbeid
25 juli - Heilige Jacobus
15 augustus - Maria Hemelvaart
12 oktober - Dag van Columbus
15 oktober - Dag van de Hispanidad
1 november - Allerheiligen
6 december - Dag van de Grondwet
8 december - Maria Onbevlekte Ontvangenis
25 december - Kerstmis

Als een feestdag op zondag valt, is de maandag eropvolgend een vrije dag. Tijdens feestdagen zijn winkels, banken, postkantoren en andere officiële instanties gesloten. De nationale feestdagen staan ook in het informatieboek in uw accommodatie.Naast deze nationale feestdagen zijn er ook lokale feestdagen. Uw reisleiding op de bestemming kan u hierover informatie geven.

Fooien

Het is in Spanje gewoonte in bars en restaurants en fooi van ongeveer 10% te geven.

Drinkwater

Het leidingwater in Spanje heeft een andere samenstelling dan het water in Nederland. U kunt het beste mineraalwater drinken (sin gas = zonder koolzuur, con gas = met koolzuur). Voor koffie, thee en bereiding van eten kunt u gekookt leidingwater gebruiken.

Medische hulp

Elk plaatselijk toeristenbureau heeft een lijst van artsen en tandartsen die u in uw eigen taal te woord kunnen staan. In alle grotere steden vindt u ziekenhuizen, en in de kleinere plaatsen zijn er eerste-hulpposten (casa de soccorro).
Apotheken (farmacia) zijn te herkennen aan een groen kruis; ze zijn geopend tijdens de normale winkeltijden. Bovendien is er in elke stad bij toerbeurt altijd één apotheek die de hele nacht open is (de farmacia de guardia); naam en adres staan op de deur van de andere 'farmacias'.

Op het strand

IDe zon in Spanje is feller dan in Nederland. Gaat u daarom niet te lang in de zon liggen en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor, een petje of t-shirt. De eerste dagen kunt u beter niet zonnen tussen 12.00 en 16.00 uur.Als de rode vlag op het strand wappert, is de branding gevaarlijk. In zee zwemmen is dan verboden. .

Voltage

De netspanning in Spanje is net als in Nederland 220 Volt. Het stopcontact is vaak anders van vorm; in dat geval heeft u een tussenstekker (in het Spaans: ‘adapter’ of ‘enchufe’) nodig. Deze kunt u kopen in de supermarkt of bij de receptie van uw accommodatie.

Taal

In Spanje wordt natuurlijk Spaans gesproken. Maar in de toeristische gebieden kunt u goed uit de voeten met Duits en Engels.

Verkeersbureau

Spaans Nationaal Bureau voor Vreemdelingenverkeer
Laan van Meerdervoort 8
2517 AJ Den Haag
Telefoon: 070-3465900


Madrid

De hoofdstad van Spanje is Madrid. Deze stad ligt precies in het midden van het land tussen de twee rivieren Duro en Tajo. Madrid is de hoogst gelegen hoofdstad van Europa. De stad bruist van de culturele en artistieke activiteiten en heeft een druk nachtleven. De inwoners, Madrilenos genaamd, zijn altijd druk in de weer. Maar als ze pauzeren, nemen ze ook uitgebreid de tijd om te eten, drinken en van het leven te genieten.


Barcelona

Barcelona is de tweede stad van Spanje. Het oude centrum van Barcelona is een van de mooiste en meest romantische van Europa. Struin lekker rond door de smalle straatjes en bekijk de vele winkeltjes. Opvallend is de tegenstelling tussen het web van smalle straatjes in het Gothische centrum en de strakke lijnen waarlangs de wegen in de moderne delen zijn aangelegd.

De kusten

De oost- en zuidkust van Spanje en de Balearen in de Middellandse zee worden iedere zomer overspoeld door toeristen. Geen wonder, gezien de prachtige stranden, het heerlijke klimaat, het goede eten en het bruisende nachtleven.