maak selectie

Land:
Plaats:
Prijs:
Duur:
Soort:
Met:
 


Italië

La Bella Italia! Italië doet zijn naam eer aan, dat is een ding dat zeker is. De enorme culturele rijkdom van het land, de schitterende natuur en de uitstekende keuken maken dat velen hier ieder jaar terugkeren. De Italiaanse ‘laars’ in het zuiden van Europa wordt in het noorden beschermd door de Alpen en in het midden en zuiden omgeven door de Adriatische en Middellandse zee. Een unieke ligging die heeft bijgedragen aan de rijke cultuur van het land! Wie nu in Italië komt kijkt zijn ogen uit aan de schitterende beelden, schilderijen en fresco’s. Maar ook tijdens een wandeling door de mooie steden wordt u overweldigd door de prachtige bouwwerken.

Geschiedenis

Italië kent een uiterst rijke en complexe historie. Terwijl de Grieken Zuid-Italië en Sicilië koloniseerden werden in Centraal-Italië steden gesticht door de Etrusken.
Aanvankelijk bezetten de Etrusken de gebieden rond de rivieren Arno en Tiber en de bergen van Apennijnen. Later verhuisden ze naar de Povlakte. Ook Rome kwam in Etruskische handen, maar rond 500 v.C. herwonnen de Romeinen hun zelfstandigheid en begon de groei van het Romeinse Rijk. Ca. 200 v.C. was heel Italië ingenomen. Met het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in de vijfde eeuw n. Chr. viel het gebied dat wij nu kennen als Italië uiteen in kleine koninkrijken. In de 16de eeuw ontstond, mede gevoed door de Renaissance, het idee van een Italiaanse nationaliteit. In 1861 kwam het Italiaanse koninkrijk tot stand onder leiding van Koning Victor Emanuel II. Met de inlijving van de Kerkelijke Staat kwam in 1871 Italië in haar huidige vorm tot stand.

Cultuur

Geschiedenis en cultuur omringen u overal in Italië. Etruskische tomben, Griekse tempels, Romeinse ruïnes, Moorse architectuur, barokke fonteinen, Byzantijnse mozaïeken, allemaal te vinden in dit land. We noemen maar even de wereldberoemde Duomo in Florence (één van de grootste en meest boeiende gotische kerken ter wereld); de Pinacoteca di Brera in Milaan (waar in een 40-tal zalen werken zijn verzameld van o.a. Rafaël, Titiaan, Rubens, van Dyck, en Rembrandt) en het Forum Romanum in Rome (een grote verzameling tempels, openbare gebouwen en gedenktekens). Tijdens de vierde Settimana della Cultura (week van de cultuur) die wordt gehouden van 15 t/m 21 april is de entree tot alle Italiaanse staatsmusea gratis (en dat zijn er nogal wat!). Ook de archeologische opgravingen, kastelen, tuinen en parken die eigendom zijn van de Italiaanse staat zijn vrij toegankelijk. Speciaal ter ere van de Settimana zijn er ook een aantal locaties die speciaal zijn opengesteld gedurende deze week. Eén ervan is de Basilica di Sant'Ippolito sull'Isola Sacra in Rome. Ook worden er bijvoorbeeld speciale rondleidingen gehouden in de Porto di Traiano (haven van Trajanus) en de Libreria Marciana (Marciana bibliotheek) in Venetië.
De Italianen hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd op het gebied van de muziek. Niet alleen hebben ze zowel de piano als ons systeem van muzieknoten uitgevonden, maar ze brachten ook belangrijke componisten als Monteverdi, Vivaldi, Scarlatti, Verdi, Puccini, Bellini en Rossini voort.

Bevolking

Van de 58 miljoen inwoners is het grootste gedeelte Rooms-Katholiek. Ondanks dat Italianen steeds minder vaak naar de kerk gaan, worden de katholieke feestdagen, zoals die van de plaatselijke heilige, uitbundig gevierd met grote processietochten en volksfeesten. Bij een trouwerij wordt er flink gefeest en het is echt leuk om hier een glimp van op te vangen. Italianen zijn vriendelijke mensen die nog meer ontdooien als je een paar woordjes Italiaans spreekt. Overigens zijn er maar weinigen die Engels spreken (met uitzondering van het noordelijke deel), dus je zult hoe dan ook wel wat Italiaanse begrippen moeten gebruiken.


Eten en drinken

In Italië bent u op de beste plek om echt goede pizza's en pasta's te eten en te genieten van de beste Parmaham, Cappuccino, Espresso en natuurlijk het Italiaanse ijs.

Klimaat

Italië heeft een Middellandse Zeeklimaat. ‘s Zomers bedraagt de gemiddelde temperatuur in de laagvlakten 28°C in het zuiden en 22°C in het noorden. ‘s Winters blijft de temperatuur in het zuiden en het midden van het land een behoorlijk stuk boven nul; in Rome is de gemiddelde temperatuur dan 9°C.
Per jaar valt er gemiddeld in heel Italië 600 mm neerslag. De meeste regen valt in het voor- en najaar.
Er kunnen een aantal verschillende klimaatgebieden onderscheiden worden. Zo heeft de Povlakte hete zomers met temperaturen die bijna net zo hoog zijn als op Sicilië, maar de winters zijn er koud en vochtig, met veel nevel en mist. De zuidzijde van de Alpen (het Italiaanse merengebied) kent een zachter klimaat vanwege de beschutte ligging. Het noordelijke gedeelte van de Apennijnen en de hoog gelegen gebieden van de streken Toscane en Umbrië zijn in de winter maandenlang bedekt met sneeuw. Zuid-Italië kent zeer droge en hete zomers met vele uren zonneschijn.
Een bekende wind is de ‘sirocco’, een zuidelijke, warme en vochtige wind. De ‘tramontane’ is een frisse westelijke tot noordwestelijke wind. Deze naam wordt ook gegeven aan noordelijke of noordoostelijke winden met koele lucht. De koude mistral uit het Rhônedal is in de omgeving van Genua nog goed te voelen. Plaatselijk koude valwinden hebben daar de naam ‘maestrale’.


Praktische info

Geldzaken

De munteenheid van Italië is de Euro. Over het algemeen kunt u in hotels, restaurants en winkels met creditcards betalen (Eurocard, Mastercard, Visa). Ook Travellers Cheques in Euro’s worden veelal geaccepteerd.
U vindt in heel Italie geldautomaten.
Banken en postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 12.00 uur.

Reisdocumenten

Voor uw reis naar Italië heeft u een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig.

Telefoneren

Om van Italië naar Nederland te bellen draait u 0031 gevolgd door het kengetal zonder 0 en het abonneenummer. Om van Nederland naar Italië te bellen draait u 0039 gevolgd door het kengetal zonder 0 en het abonneenummer.
U kunt vanuit Italië ook een ‘collect call’ naar Nederland maken. De kosten van het gesprek plus een toeslag komen dan voor rekening van diegene die het gesprek accepteert. Voor een ‘collect call’ draait u 800 1720031.
In alle plaatsen vindt u openbare telefoons.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Italië.

Feestdagen

Nationale feestdagen in Italië zijn:
1 januari Nieuwjaarsdag
6 januari Driekoningen
8 maart Feest van de Vrouw (Mimosa)
11 en 12 april Pasen
25 april Nationale Bevrijdingsdag
1 mei Dag van de Arbeid
2 juni Feest van de Republiek
15 augustus Maria Hemelvaart
1 november Allerheiligen
8 december Maria Onbevlekte Ontvangenis
25 en 26 december Kerstmis

De belangrijkste feestdag in Italië is 15 augustus, Maria Hemelvaart. Op deze dag is nagenoeg alles gesloten en trekt iedereen naar de kustplaatsen.

La Befana
La Befana is een kleine, oude dame die op haar bezemsteel cadeautjes en snoepjes brengt aan de Italiaanse kinderen die zoet zijn geweest. Nee, ze is geen heks! Ze doet dit in de nacht van 5 op 6 januari en is ook wel de Italiaanse Sinterklaas, de grote kindervriend, of de Babbo Natale (de Kerstman)

Fooien

Het is gebruikelijk om in drink- en eetgelegenheden een fooi te geven (10%).

Drinkwater

Het leidingwater in Italië is te drinken maar voor de zekerheid raden we u aan flessen mineraalwater te kopen.

Medische hulp

In alle grote steden vindt u ziekenhuizen, en in de kleinere plaatsen zijn er dokters en apotheken. De apotheken (farmacia) zijn te herkennen aan een groen kruis en zijn tijdens de winkeltijden geopend.

Op het strand

In Turkije is de zon veel sterker dan in Nederland. Gebruik daarom voldoende zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor en bescherm uw hoofd door middel van een parasol of pet.

Voltage

De netspanning in Italië is hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met platte polen. Een verloopstekker kunt u kopen in de supermarkt.

Taal

In Italië wordt natuurlijk Italiaans gesproken. In de toeristische gebieden kunt u goed uit de voeten met Engels en Duits.

Verkeersbureau

Italiaans Verkeersbureau
Stadhouderskade 2
1054 ES Amsterdam
Telefoon: 020-6168244

Rome

‘La Città Eterna’, de Eeuwige stad. Een stad vol met sfeervolle pleinen, fonteinen en prachtige parken. Haal u hart op aan de vele monumenten die de stad u te bieden heeft. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Sint Pieter, de Catacomben van San Calisto of aan de Vaticaanse Musea.


Pompeii

De stad Pompeii, vlakbij Napels, is zeer bijzonder. Al in 79 na Christus is de vulkaan Vesuvius uitgebarsten en deze heeft Pompeii met een dikke laag as en lava bedekt. De Italianen zijn nu nog steeds bezig met het uitgraven van deze verborgen stad.

Venetië

Natuurlijk is een bezoek aan Venetië de moeite waard! Te voet of per boot kunt u deze romantische stad bij uitstek verkennen. In Venetië wordt nog altijd de traditie van het handwerken in ere gehouden. Behalve glas en kantwerk vindt u topkwaliteit mode en lederwaren, antiek en juwelen.


Milaan

De hoofdstad van Lombardije is rijk aan architectonische en culturele hoogstandjes, waaronder de imposante Dom en het Scala-theater. Uiteraard flaneert u door de beroemde en luxueuze overdekte winkelgalerij Vittorio Emanuelle II waar u zeker zult ontdekken waarom Milaan een van de belangrijkste modesteden ter wereld is.

Kusten/meren

De Adriatische kust is het meest ontwikkelde toeristische gedeelte van de kuststrook.
De Noord-Italiaanse meren zijn al jaren een geliefde vakantiebestemming van vele Nederlanders. Elk meer heeft zijn eigen schoonheid. Ontdekt u zelf het Lago Maggiore of het Comomeer of wat dacht u van het Gardameer!!