maak selectie

Land:
Plaats:
Prijs:
Duur:
Soort:
Met:
 


Griekenland

De Griekse naam voor dit land is Hellas, de Grieken noemen zichzelf Hellenen. Griekenland is gelegen op het zuidelijke deel van het Balkan schiereiland. Daarnaast telt Griekenland circa 1700 eilanden waarvan er circa 160 bewoond zijn. Deze eilanden vormen samen ongeveer 20% van het Griekse landareaal. De zee heeft daarom de geschiedenis en de cultuur in hoge mate beïnvloed. Veel mythologische verhalen zijn door de zee geïnspireerd. Griekenland grenst in het noorden aan Albanie, de republiek Macedonië, Bulgarije en Turkije. De andere grens is de Middellandse Zee in het zuiden, de Ionische zee in het Westen en de Aegeïsche Zee in het Oosten. De hoofdstad van Griekenland is Athene. De grootste eilanden zijn Kreta, Euboea, Lesbos en Rhodos. De meeste eilanden worden gegroepeerd in archipels. De voornaamste zijn: de Ionische eilanden, de Sporaden, de Cycladen en de Dodekanesos.
De hoogste berg van Griekenland ligt in Thessalie, de berg Olympus, met een hoogte van 2917 m. In de oudheid geloofde men dat hier de woonstee van de goden te vinden was. De totale oppervlakte van Griekenland is 131.952 km2, dat is bijna 4x zo veel als Nederland.

Griekenland is een land met een rijke geschiedenis, de talloze opgravingen uit de oudheid zijn bewijzen hiervan. Onze beschaving is voor eengroot deel terug te voeren op de klassieke Griekse cultuur uit de oudheid. Veel woorden die wij gebruiken zijn terug te voeren op de Oud Griekse taal.

Bevolking

Het aantal inwoners van Griekenland bedraagt ruim 10 miljoen. De meeste inwoners wonen in de omgeving van Athene. Vrijwel alle Grieken behoren tot het Grieks Orthodoxe geloof, bijna 98%. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze religie in het dagelijks leven een belangrijke rol speelt. De Grieks Orthodoxe kerk handhaaft nog steeds de Juliaanse kalender, vandaar dat de belangrijkste kerkelijke feestdagen ongeveer twee weken later gevierd worden dan bij ons.

Eten en drinken

De traditionele Griekse keuken biedt heerlijke gerechten. Vaak mag u een kijkje nemen in de keuken en aanwijzen wat u wilt eten. Er is een kleine hobbel in de Griekse taal. Er bestaat een geschreven en gesproken taal. Artos is brood, maar u vraagt om Psomi. Orektika staat op de kaart, maar u vraagt om Mezedes. Mezedes zijn voorgerechtjes die makkelijk zijn te combineren tot een hoofdmaaltijd. Pastitso staat soms bij de voorgerechten, maar ook bij de hoofdgerechten. Het is een nagenoeg complete maaltijd opgebouwd uit aardappelen, groente vaak courgette of aubergine en gehakt afgedekt met bechamelsaus en daarna gebakken in de oven. Een variant hierop is de Mousssaka. Elke streek in Griekenland heeft wel zijn eigen specialiteiten. Zo vindt u op het vasteland van Griekenland veel stoofgerechten. Omdat vlees in het verleden vaak schaars was worden nog steeds ingewanden geserveerd b.v. Kokoretsi. Op de eilanden is natuurlijk een ruime keuze uit verschillende vissoorten. Een bekende Griekse drank is de Ouzo. Het is een drank gestookt uit druivenresten en op smaak gebracht met anijs. U kunt de Ouzo puur drinken, maar de Grieken lengen de drank meestal aan met water. Griekenland kent vele goede wijnen. Een lekkere witte wijn is Robola uit Kefalonia. Een goed wijnhuis is Boutari, lekker rode wijnen komen uit Nemea en Naoussa.

Klimaat

Zoals veel landen aan de Middellandse Zee kent Griekenland een mediterraan klimaat. Dit betekent droge zomers en milde natte winters. In het noorden zou het ‘s winters ook wel eens kunnen vriezen en op de bergen kan het zelfs sneeuwen. In het Pindos gebergte en op de berg Olympus kan dan geskied worden.
Juli en augustus zijn de warmste maanden. De temperatuur kan dagen lang oplopen tot boven de 30 graden. In Athene is een temperatuur van 40 graden niet geheel ongewoon. Op de eilanden brengt de wind altijd verkoeling van zee. De warmte is overigens minder drukkend dan in Nederland omdat er minder vochtigheid in de lucht zit. Alhoewel ook gedurende het zomerseizoen af een toe een lokale bui kan vallen is het doorgaans zo, dat het weer eind oktober omslaat en dat de herfstregen begint te vallen. Het is echter geen uitzondering dat het tot eind november nog heerlijk weer is. De echte wintermaand is januari, daarna wint de zon aan kracht en kunnen de temperaturen overdag aangenaam zijn.

Griekenland Praktische info

Geldzaken

De munteenheid in Griekenland is de Euro. In restaurants, winkels en hotels kunt u over het algemeen met creditcards betalen. Op het vasteland en op bijna alle Griekse eilanden kunt u pinnen. De banken en postkantoren zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00-13.30 uur. De wisselkantoren zijn geopend tot 22.00 uur.

Reisdocumenten

Indien u reist naar Griekenland is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig.

Telefoneren

Om vanuit Griekenland naar Nederland te bellen draait u 0031, gevolgd door het kengetal zonder 0 en het abonneenummer. Om vanuit Nederland naar Griekenland te bellen draait u 0030, gevolgd door het kengetal zonder 0 en het abonneenummer.
Vanuit Griekenland is het mogelijk om ‘collect call’ te bellen. Voor een ‘collect call’ draait u 00800-3111. De telefooncellen van de OTE (de Griekse telefoonmaatschappij) zijn het goedkoopste voor lokale en internationale gesprekken. U belt in de telefooncellen met een telefoonkaart die te koop is bij kiosken en OTE-kantoren.

Post

Brieven en kaarten kunnen in de gele brievenbussen worden gedeponeerd.
Postzegels zijn te koop op het postkantoor.

Tijdverschil

In Griekenland is het een uur later dan op de Nederlandse klok.

Feestdagen

Nationale feestdagen in Griekenland zijn:
01 Januari - Nieuwjaarsdag
06 Januari - Drie Koningen
25 Maart - Onafhankelijkheidsdag
01 Mei - Dag van de Arbeid
15 Augustus - Maria Hemelvaart
28 Oktober - Ochi-dag (Dag van ‘nee’)
25 December - Kerstmis
Kerkelijke feestdagen als Goede vrijdag en Pasen zijn veranderlijk.
Alle overheidsdiensten, winkels en banken zijn gesloten op de nationale feestdagen.


Fooien

Het is in Griekenland gebruikelijk om in drink- en eetgelegenheden een fooi te geven van ongeveer 10%.

Drinkwater

Het leidingwater in Griekenland is drinkbaar maar heeft een natuurlijke bijsmaak. Om sommige eilanden kan het water een zoute smaak hebben. Het wordt dan ook aangeraden om flessen water te kopen.

Medische hulp

Griekse artsen zijn net zo goed opgeleid als in de rest van Europa maar de technische uitrusting van hun praktijk en van de ziekenhuizen blijft daarbij achter. Apotheken (farmakia) vindt u in alle grotere plaatsen en zijn te herkennen aan een groen kruis. De apotheken houden dezelfde tijden aan als de winkels. Bovendien is er in elke plaats bij toerbeurt altijd een apotheek die de hele nacht open is; naam en adres staan op de deur van de andere apotheken.

Op het strand

In de zomer kunnen de temperaturen in Griekenland hoog oplopen. Het is verstandig niet te lang in de volle zon te lopen of te zitten. Zorg goed voor uzelf en draag een hoed of een pet. Het is aan te bevelen een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken, vooral bij jonge kinderen. Door de warmte zal uw lichaam veel vocht verbruiken. Drink daarom veel water, tenminste 2,5 liter per dag. Bananen zijn goed om uw lichaamsvoorraad
kalium weer aan te vullen.

Voltage

De netspanning in Griekenland is 220 Volt.

Taal

In Griekenland spreekt men Grieks.
In de meeste toeristenplaatsen spreken de mensen ook Engels en Duits.
Grieken vinden het enig als u een woordje Grieks spreekt, bovendien zijn ze een zeer communicatief volk: met handen en voeten komen ze met de toeristen vaak tot de leukste gesprekken.

Verkeersbureau

Grieks Verkeersbureau
Kerkstraat 61
1017 GC Amsterdam
Telefoon: 0900-2025905


Athene

De hoofdstad van Griekenland is Athene. Het inwoner aantal is 3,2 miljoen inwoners. Athene is het politieke, culturele en economische centrum van het land. Athene is tevens de meest zuidelijke hoofdstad van Europa. De stad is vooral bekend om de gebouwen uit de oudheid zoals o.a het Parthenon op de Acropolis heuvel, het Dionysos theater en de opgravingen van de oude Agora. In het Nationaal Archeologisch Museum van Athene zijn veel voorwerpen uit de oudheid te bewonderen. Centrale punten in de stad zijn de pleinen Omonia en Syntagma. Op loopafstand van beide pleinen vindt u de oude volkswijk Plaka. Deze wijk istegenwoordig populair bij de toeristen, niet in de laatste plaats vanwege de vele daktaverne’s die soms levende Bouzouki muziek bieden, maar bovendien een fraai uitzicht bieden op de Acropolis. In de wijk Plaka vindt u natuurlijk ook veel kleine winkeltjes en souvenirshops. Er is een netwerk van trolleybussen, gewone bussen en een tramlijn die de hele stad doorkruisen. Ook taxi’s zijn relatief goedkoop. Een spoorlijn, de Proastiakos genaamd, verbindt het Monastiraki station (vlakbij de Plaka) met het vliegveld Eleftherios Venizelos.

Thessaloniki

Thessaloniki is de tweede stad van Griekenland. De stad werd in 315 v C gesticht en is genoemd naar de halfzuster van Alexander de Grote. Vaak wordt de stad ook kortweg Saloniki genoemd. De stichter van het moderne Turkije, Ataturk, is in deze stad geboren. In vergelijk met de zuidelijker gelegen Griekse steden valt er in Thessaloniki meer regen. Vooral in het voorjaar staat de natuur hierdoor uitbundig in bloei. Men kan vanuit Thessaloniki de berg Athos bezoeken. Echter vrouwen worden in deze kloosters niet toegelaten. Meer bezienswaardigheden in en rond Thessaloniki zijn de diverse oude kerken en basilica’s onder meer uit de 4e eeuw na C, het Archeologisch museum, de Triomfboog van Galerius, de Hamza Bey Moskee, de Yeni Cami (nieuwe moskee), de Monastiriot Synagoge en de Lefkos Pyrgos (witte toren).
Naast de vele bezienswaardigheden staat de stad ook bekend door de vele culturele evenementen. In de wijk Ladadika vindt u een keur aan restaurants en taverne’s .

De eilanden

Griekenland telt in totaal ongeveer 1700 eilanden waarvan er maar 160 zijn bewoond. De eilanden zijn doorgaans gegroepeerd als archipel. Iedere streek is uniek en niet te vergelijken met een andere groep. De meeste eilandgroepen liggen in de Aegeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije. Uitgezonderd de Ionische eilanden die ten westen van Griekenland liggen. Het is de moeite waard om een aantal van deze eilanden gecombineerd te gaan bezoeken, het zogenaamde Islandhoppen. Vrijwel ieder eiland is met een ferry te bereiken.